Energiatanúsítvány, Energetikai tanúsítvány Miskolcon és Borsod megyében!

Továbbra is kötelező marad a Hiteles Energetikai Tanúsítvány

2023.09.08.

Továbbra is kötelező marad a Hiteles Energetikai Tanúsítvány

Így változnak az előírások az energetikai tanúsítványra vonatkozóan


2023. november 01-től a TNM rendelet helyét az ÉKM rendelet veszi át.



A 200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet  továbbra is megmarad és továbbra is kötelező lesz (ingatlan adásvételeknél, bérbeadásoknál, használatbavételi eljárás során, valamint pályázatoknál), de jelentős átalakításon esik át.

A korábbi 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet  átvizsgálásra került és helyette egy új miniszteri rendelet született: az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet.

A módosítás célja, hogy a végfelhasználó részére hasznosabb, átláthatóbb és jobban érthetőbb legyen.

Néhány lényegesebb változás:

  • Az adásvételi szerződésben a HET (Hiteles Energetika Tanúsítvány) számot nem kötelező szerepeltetni 2023 november 01-től.
  • Továbbra is be kell szereznie az energetikai tanúsítványt az eladónak és a szerződés megkötésének a napjáig azt be is kell mutatni a vevőnek, bérlőnek. Érdemes ennek a megtörténtjét igazoltan dokumentálni. Továbbra sem ütközik akadálya, hogy a HET számot rögzítsék az adásvételi, illetve a bérbeadási szerződésben.
  • Az ingatlan hirdetésekben továbbra is meg kell jeleníteni az ingatlan energetikai besorolását.
  • Tartalmát tekintve átláthatóbb és könnyebben értelmezhetőbb lesz és minden esetben tartalmaznia kell egyedi korszerűsítési javaslatot is.
vissza